POHANKOVÁ GRANOLA

Poslední dobou mi hodně chybělo něco, co bych si mohla dát s mlékem či jogurtem (samozřejmě rostlinným J ) Zkoušela jsem spoustu variant a nic nebylo to pravé. Až tohle, je to vážně pecka! Dáváme si tam všechno, co máme rádi, pokud ale některou surovinu nemáte, nezoufejte. Níže vám poradím jak co obměnit, ale neobejdete se bez pohanky, lněného semínka, datlí nebo rozinek, nějakého sladidla a sušičky potravin.



Na takových 10-15 porciček (1 sušička o 6 plátech):

400 g pohanky (loupané kroupy)
200 g lněného semínka
150 g vlašských ořechů
200 g datlí
200 g rozinek
200 g  slunečnice
100 g kokosu
100 g konopného semínka
100 g sezamu
50 g dýňových semínek 
50 g máku
100 ml agávového sirupu
10 g skořice
špetka himalájské soli



Dáme si pohanku, lněná semínka a pokrájené ořechy do velké misky. Zalijeme vodou a necháme minimálně jednu hodinu namočené. Zatím si do jiné misky můžeme dát pokrájené datle a všechno ostatní. Pokud už pohanka změkla, lněné semínko kolem sebe udělalo sliz, můžeme scedit a smíchat se vším ostatním.
Pokud nemáte sušičku na tekuté směsi, jako já, tak si nastříhejte pečící papír podle tvaru sušičky, lehce ho mázněte kokosovým olejem a rozprostřete směs. Vychází to přesně na 6 větších platů, nesmí to mýt moc velká vrstva, aby to rovnoměrně proschlo. Pokud to chcete mít raw, sušíme na max. 42⁰C cca 24 hodin. Pokud to chcete mít rychleji, tak můžete stupně přidat, ale nedoporučuji více jak 50⁰C, pohanka by pak byla tvrdá, že by nešla jíst. Že je to usušené poznáte po dotyku a jde to lehce odlepit od papíru.
Větší kousky rozlámeme na menší, dáme do nádoby, necháme pár minut na vzduchu, uzavřeme a uschováváme v lednici. Pokud je dobře usušená vydrží týdny, ale u nás nikdy nevydržela déle než 14 dní, vždy jsme ji hned snědli.



Pokud máte na nějakou surovinu alergii nebo vám nechutná můžete ji vynechat nebo vyměnit. Například vlašské ořechy za jiné, skořici za kakao. A pokud to nechcete mít raw, tak agáve třeba za třtinový cukr.

Návrhy na servírování:
Rostlinné jogurty, mléka, smootie, ovocné šťávy nebo i samotné



Maruška


5 komentářů:

  1. Ahoj! :)) jsem z tohoto receptu nadšená, ale nemám sušičku :( máš nějaký jiný tip? Děkuji za odpověd :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj já také nemám susičku :/ co s tím? :/

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj :) pokud máte doma horkovzdušnou troubu, ta udělá úplně stejnou službu :) Jen bych pekla na nějakou nižší teplotu, aby pak nebyla pohanka tvrdá :) A když bude venku teplo, tak vám to uschne i na sluníčku (třeba za 2 dny na přímém slunci) :) Jinak sušičky se dají sehnat už za pár stovek, tak vás to třeba chytne a taky si pořídíte :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to bude ono. Já to pekla 1hodinu na 180 °C :-D děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško, skvělé to bylo. Příště vyzkouším i jinou kombinaci, třeba s brusinkama, nebo kokos + ananas. :-)

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com