VEGAN BURGER S DOMÁCÍ BULKOU




Na grilovačku by se vám mohly hodit domácí burger housky, tak o kousek níž na ně najdete recept :)
V rámci spolupráce se Scuk jsme vyzkoušeli nové vegan burgery od Black Kale. Mají 4 příchutě - batátový, špenátový, řepový a seitanový. Kromě seitanového jsou všechny bezlepkové a celkově mají velmi hezké a jednoduché složení. Žádný z nich mi nepřišel nějak chuťově výrazný, ale v kombinaci se zeleninou, sojanézou a bulkou to hrálo všechno hezky dohromady.
Osobně mě dost překvapil batátový, byl lehce pikantní a hezky držel u sebe.
Nelče chutnal nejvíc řepový, který pro ni byl tak akorát měkký. Renďovi chutnal nejvíce seitanový, který mi přišel nejlépe dochucený. Špenátový byl za nás nejslabější, ale asi především strukturou, byl z nich totiž nejměkčí.


6 DOMÁCÍCH VEGAN BULEK
(nebo jsem objevila tyto, které jsou i bezlepkové)
350 g hladké špaldové mouky (+50 g na posypání nebo kdyby těsto lepilo)
20 g čerstvého droždí
15 g třtinového cukru
8 g soli
180 ml vlažného sojového mléka
30 ml oleje

na potření: voda+ocet 1:1
na posypání: sezamová semínka


POSTUP
V míse si rozdrobíme droždí a smícháme s cukrem. Necháme 10 minut odpočinout, droždí se s cukrem rozpustí.
Poté přidáme lžíci mouky a 80 ml vlažného sojového mléka. Necháme opět 10 minut pod utěrkou. Kvásek zvětší svůj objem a výrazně zhoustne.
Nakonec přidáme všechny ostatní suroviny, tedy zbytek mouky, mléka, sůl a olej. Důkladně propracujeme a necháme kynout 1,5 hodiny na teplém místě pod utěrkou.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 6 stejných dílů, pokud těsto lepí podsypeme si ho moukou. Z každého dílu vytvarujeme bulku, kterou dáme na plech s pečícím papírem. Potřeme je vodou s octem a posypeme sezamovými semínky. Necháme ještě 30 minut kynout na plechu, mezitím si předehřejeme troubu na 220 °C.
Bulky pečeme 15 minut na 220 °C. Rozkrajujeme je po vychladnutí.


k servírování
sojanéza
salát
kyselé okurky
rajčata
cibule/šalotka
mikrobylinky
karbanátky - špenátový, řepový, seitanový, batátový

Karbanátky jsme připravovali na pánvičce s troškou oleje. Myslím, že jsme udělali dobře, že by z trouby mohly být trošku vysušený.

pečené brambory 
brambory + olej + oblíbené koření
Peču je na 220 °C do zlatova.
(dokonce se dají koupit už taky hotové hranolky)









1 komentář:

  1. Já nejsem úplný vegan, ale jenom vegetarián :-) . Maso jsem neměla nikdy ráda a jde to krásně i bez něj. Snažím se vybírat kvalitní potraviny, takže chodím na farmářské trhy , kde mají dobré ovoce a zeleninu a i koření a další potraviny, které jsem si oblíbila na vaření :-) .

    OdpovědětVymazat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com