ŠPAGETY Z JEDNOHO HRNCE



Krásný den, budu sem sdílet i videorecepty, které tvořím ve spolupráci s dm drogerii, na youtube. Ať tu najdete vše, co chete :)

4 velké porce
500 g celozrnných špaget
2 cibule
5 stroužků česneku
5 ks sušených rajčat
2 konzervy loupaných rajčat
3 pl rajčatového protlaku
250 g cherry rajčat
2 pl sypkého zeleninového vývaru
2 pl oleje
1l vody
hrst špenátu
hrst bazalky
sůl, pepř


další videorecepty ZDE




0

ŘEPOVÉ KARBANÁTKY + SALÁTEK



Karbanátky ze zeleniny a luštěnin si děláme velmi často a pro vás mám recept na ty z řepy a fazolí. Recept jsem vytvořila ve spolupráci s Billou.

4 porce
karbanátky
250 g pečené řepy
250 g konzervovaných fazolí
1 červená cibule
100 g vlašských ořechů
100 g ovesných vloček
50 g kukuřičné strouhanky
2 pl oleje
olej na smažení + brambor, rostlinné mléko na bramborovou kaši

salát z řepy
2 menší pečené řepy
1 šalotka
zálivka: 1 pl hořčice, 1 pl javorového sirupu, 1 pl oleje, šťáva z 1/2 pomeranče, sůl, pepř
rukola

POSTUP:
1. Nejprve si řepu oloupeme, zabalíme do alobalu a pečeme na 200 °C cca 1,5-2 h (dle velikosti) - klidně si takto řepu můžeme připravit den předem
2. Poté si dáme řepu, fazole a cibuli do mixéru a rozmixujeme na pyré
3. V mixéru si rozmixujeme zvlášť i vlašské ořechy a ovesné vločky na mouku
4. Smícháme, přidáme kukuřičnou strouhanku a olej
5. Promícháme a dáme alespoň na půl hodiny do lednice
6. Mezitím si můžeme namarinovat řepu do salátu - řepu nakrájíme na tenké plátky, přidáme nakrájenou šalotku a smícháme se surovinami na zálivku
7. Taky si oloupeme a nakrájíme brambory, které dáme vařit na bramborou kaši
8. Brambory pak rozmačkáme s rostlinným mlékem
9. Řepové karbanátky smažíme na malé vrstvě oleje
10. Marinovanou řepu pak podáváme s rukolou





0

NEPEČENÉ BROWNIES




Raw dezerty miluju skoro stejně jako čokoládu :) Věřím, že všechny milovníky kakaa potěší tyhle nepečený brownies plný ořechů, datlí a kakaa. Protože jsem ho nechtěla sníst celý sama (teda chtěla, ale vím, že bych neměla) rozdělila jsem se s hodně lidma a všichni ho moc chválili :) Když opomineme tuhnutí, je to fakt rychlovka!

na formu cca 15x20 cm
150 g lískových ořechů
100 g pekanových ořechů
40 g kakaa
300 g datlí
špetka soli, vanilky

čokoláda
100 g kokosového oleje
50 g kakaa
70 g agáve sirupu

+kakaové boby, lískové ořechy na ozdobu

POSTUP:
Datle si namočíme alespoň na půl hodiny do vody.
Rozmixujeme lískové a pekanové ořechy na jemno, poté přidáme do mixéru kakao, sůl, vanilku a datle (bez vody). Mixujeme dokud hmota nedrží u sebe.
Natlačíme ji do formy, kterou máme vyloženou pečicím papírem.
Čokoládu si vyrobíme tak, že rozpustíme kokosový olej a smícháme ho s kakaem a agáve sirupem.
Můžeme posypat posekanými lískovými ořechy a kakaovými boby.
Necháme ztuhnout minimálně 4 h v lednici.







0

CITRUSOVÉ LÍVANEČKY


Mám pro vás recept na rychlé citrusové lívanečky. Jdou v základu připravit i s rostlinným mlékem a podávat je můžete s čímkoli máte rádi :)

2 porce
150 g ovesných vloček
1 ks banánu
1 čl kypřicího prášku bez fosfátů
špetka soli
180 ml šťávy z pomerančů

olej na smažení
pomeranče/grepy na zdobení
javorový sirup
pekanové ořechy

POSTUP:
1. Do mixéru si vložíme ovesné vločky, banán, kypřicí prášek, špetku soli, šťávu z pomerančů a rozmixujeme
2. Pánvičku s lžičkou oleje si rozpálíme a lžící klademe těsto na pánev
3. Smažíme z obou stran
4. Mezitím si nakrájíme pomeranč a grep na kolečka a okrájíme slupku
5. Dáme na pánvičku s javorovým sirupem a opečeme lehce do zlatova z obou stran
6. To same pak uděláme i s pekanovými ořechy
7. Lívanečky proložíme citrusy a můžeme také polít javorovým sirupem nebo podávat s rostlinným jogurtem




0

FAZOLOVÉ BROWNIES




Krásnou sobotu,
Jsem ráda, že jste na můj blog klikni i v tomto roce a přeju vám, ať je rok 2020, co nejkrásnějším ve vašem životě :)
Asi nejsem jediná, kdo se chce po Vánocích zase začít jíst líp. Mám dost ráda sladký, ale snažím se teď vybírat potraviny, které mi nespustí chutě a zasytí. Když mají výhodný makroživiny, co se mi hodí do jídelníčku je to dvojitá výhra.
Toto brownies jsem si dělala už v loňském roce mnohokrát, tak je na čase ho hodit i na blog. Je to rychlovka ! :)
Za mě ideální snídaně nebo svačina :)

2 porce
250 g uvařených fazolí
1 banán
25 g kakaa
25 g proteinu (zkoušela jsem jahodu, vanilku i kakao - všechny byly super)
1 čl kypřicího prášku

+ oříškové máslo, ovoce, ořechy apod.


POSTUP
Všechny ingredience společně rozmixujeme (pokud by vám to šlo špatně, přidejte lžíci vody nebo rostlinného mléka). Dáme do malé formy s pečicím papírem. Pečeme na 180 °C 20 minut. Krájíme až po úplném vychladnutí.


**Označené produkty můžete koupit na Balíčekzdraví.cz . Díky dlouhodobé spolupráci můžete využít 10 % slevu s kódem: maruskaveg10 :)







0

JABLEČNÝ ŠTRÚDL


Jednoduchý dezert, který pro mě neodmyslitelně k zimě patří, je rozhodně štrúdl. Jablka, skořice, oříšky, rozinky, tohle mi k tomotu ročnímu období ladí. Recept jsem tvořila pro sociální sítě Billa.

1 šiška jablečného štrúdl 1 balení chlazeného listového
4 jablka
hrst ovesných vloček
2 pl javorového sirupu
70 g rozinek
70 g pekanových ořechů
2 čl skořice

1/2 plechovky kokosového mléka
1 pl javorového sirupu

moučkový cukr

POSTUP:
Jablka si nastrouháme nahrubo. Důkladně z nich vymačkáme šťávu. Přidáme javorový sirup, rozinky, pokrájené ořechy a skořici. Ovesné vločky si na sucho opražíme na pánvičce. Listové těsto si rozvineme. Na střed dáme ovesné vločky, na ně směs jablk. Podel jablk, z obou stran, si nakrájíme kolmé proužky a pak na střídačku překládáme. Potřeme javorovým sirupem a dáme péct cca 20 minut na 220°C. Ke štrúdlu si můžeme udělat kokosovou šlehačku. Plechovku s kokosovým mlékem je důležité mít alespoň přes noc v lednici. Poté si z ní vezmeme jen tu tuhou část a vyšleháme společně s javorovým sirupem.
Štrúdl můžeme posypat moučkovým cukrem.









0

BRAMBOROVÝ SALÁT + ŘÍZEK



Druhý recept, který jsem tento měsíc s firmou SINEA udělala, byl jasný :) Mají totiž v sortimentu Mayo, což je rostlinná alternativa k majonéze. Už před spoluprací jsme ji několikrát zkoušeli a hodnotili jako nejchutnější z kupovaných (úplně nejlepší je kari, ale ta se do bramborového salátu moc nehodí - haha). Taky mají v sortimentu Veggie plátky, které jsem se těšila až vyzkouším. Složením je to zase něco úplně jiného než ostatní alternativy masa a moc příjemně ochucené. Takže pokud chcete na Štědrovečerní večeři vyzkoušet něco nového, tak za nás určitě doporučujeme.

4 porce
SALÁT
1 kg brambor
300 g mrkve
250 g hrášku
5 větších kyselých okurek
3 pl hořčice
2 pl láku z kyselých okurek
250 g veganské omáčky maya
sůl, pepř

ŘÍZEK
1 balení veggie plátků
mouka
hraška + voda
kukuřičná strouhanka
olej na smažení

POSTUP
Nejprve si připravíme bramborový salát, ten je lepší udělat den předem a nechat ho v lednici uležet. Brambory si společně s mrkví ve slupce uvaříme do měkka (cca 30 minut dle velikosti brambor). Poté je necháme vychladit, nakrájíme je na kostičky, smícháme s hráškem, nastrouhanými okurkami, hořčicí a veganskou majonézou. Dochutíme lákem z okurek, solí a pepřem.
Řízek uděláme v trojobalu. Připravíme si tedy 3 misky, do jedné dáme mouku, do druhé hrašku, kterou rozmícháme s vodou a do třetí kukuřičnou strouhanku. V tomto pořadí pak každý plátek obalíme a smažíme na rozpálené pánvi s olejem.








0

KOKOSOVÉ KNOFLÍKY


Mám ráda koskos a k Vánocům patří, proto jsem udělala tyhle sušenky, které jsou poměrně jednoduché :) Volila jsem špaldovou mouku a javorový sirup, tak to můžeme nazvat i trošku zdravější variantou.

30 ks
300 g špaldové hladké mouky
150 g kokosu
1/2 pečičího prášku
150 g Alsanu
80 ml javorového sirupu
špetka vanilky
+malinová marmeláda

POSTUP:
Alsan si alespoň půl hodiny před výrobou těsta vytáhneme a necháme změknout.
Poté si do mísy dáme všechny sypké suroviny, promícháme a přidáme ostatní ingredience (mimo marmelády). Těsto propracujeme a dáme alespoň na 2h do lednice. Poté tvarujeme kuličky, do kterých uděláme druhým koncem vařečky důlek. Ten naplníme marmeládou, pokud to chcete mít precizní použijte zdobící sáček.
Klademe na plech s pečicím papírem a pečeme cca 20 minut na 170°C.





0

NAKLÁDANÉ TOFU



Letos se s vámi chci podělit i o nějaké tipy na jedlé dárky. Třeba nakládané tofu může být skvělý tip. Jestli vás někdy bílé tofu odradilo, dejte mu ještě jednou šanci v této podobě ! :) Recept vznikl ve spolupráci s Billou z jejich surovin.

3 menší skleničky (objem cca 300 ml)
2 ks tofu natural
10 ks sušených rajčat v oleji
4 stroužky česneku
2 červené cibule
2 šalotky
2 čl sladké papriky
2 čl uzené papriky
2 čl kuliček barevného pepře
2 čl soli
hrst čerstvého rozmarýnu
0,5 l oleje
+ pečivo

POSTUP:
Sklenici vyvaříme nebo alespoň polijeme vařící vodou a důkladně utřeme čistou utěrkou. Tofu si nakrájíme na kostičky, nasypeme na něj koření, bylinky a promícháme. Přidáme nakrájený česnek, cibuli a šalotky. Přidáme nakrájená sušená rajčata, včetně oleje. Promícháme, dáme do sklenice a zalijeme olejem, aby bylo vše zakryto. Ještě trochu zatlačíme na tofu lžící, ať ve sklenici nejsou vzduchový bubliny. Necháme uležet alespoň 3 dny.





0

PODZIMNÍ DORT S KARAMELIZOVANÝMI HRUŠKAMI A OŘECHY



Díky spolupráci s firmou SINEA jsem mohla vyzkoušet veganskou verzi mascarpone. Velmi mile mě svou chutí překvapilo a už se těším až s ním udělám klasické tiramisu :) Dnes pro vás mám recept na podzimní dort, který voní po perníkovém koření, navrchu jsou zkaramelizované hrušky a ořechy, které jsou krásně křupavé. Dozdobila jsem ho perníčky a byl úplně výborný :)

korpus o průměru 24 cm
250 g špaldové hladké mouky
30 g kakaa
1 čl jedlé sody
1/2 balení kypřicího prášku
špetka soli
1 pl perníkového koření
1 čl jablečného octa
50 ml oleje
80 ml sirupu
250 ml rostlinného mléka

krém
1 creme ala mascarpone
3 pl javorového sirupu
1 čl skořice

60 g vlašských ořechů
2 hrušky
4 pl javorového sirupu
perníčky na ozdobení


POSTUP:
Nejprve si upečeme korpus. Všechny sypké ingredience si smícháme v jedné míse, všechny tekuté v druhé. Poté je smícháme dohromady a nalijeme do dortové formy. Tu většinou na dno vyložím pečicím papírem a dokola ji vymažu olejem a vysypu moukou. Poté pečeme na 170 °C 20 minut. Necháme vychladnout.
Vlašské ořechy cca 5 minut pražíme na suché pánvi, poté přidáme 2 polévkové lžíce javorového sirupu a chvíli ještě necháme společně na pánvičce. Hrušky si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Poté s nimi uděláme to samé, co s ořechy. Dáme na talíř a necháme vychladnout.
Créme alá mascarpone vyšleháme společně s javorovým sirupem a skořicí. Ihned můžeme dát na dort. 
Poté ozdobíme hruškami, ořechami, můžeme použít i perníčky.






0

PIZZA ROHLÍČKY



Před pár týdny jsem dostala možnost ochutnat veganskou klobaňu a vytvořit z ní v rámci spolupráce recept :) Překvapilo mě, na takovýto produkt, pěkné složení a velmi autentická chuť. Zkoušeli jsme ji jen tak, na pečivu, na pizze a právě ve spojitosti s protlakem a vegan sýrem jsem vytvořila tyhle plněný rohlíčky.

8ks

kvásek
1/2 čerstvého droždí
1/2 čl cukru
1 čl soli
1 čl mouky
50 ml vlažné vody

220 g špaldové hladké mouky
50 ml oleje
50 ml vlažné vody

náplň
100 g veganského sýru
100 g veganské klobaňi (měli jsme pikantní)
50 g rajčatového protlaku/kečupu
2 čl koření na pizzu

+ 1 čl jablečného octa
sezamová semínka

POSTUP:
Nejdříve si připravíme kvásek - rozdrobíme droždí, přidáme sůl, cukr, mouku a vlažnou vodu. Zamícháme a necháme kvásek 15 minut odpočinout (měl by zhoustnout a zvětšit svůj objem). Poté přidáme zbylou mouku, olej a vodu. Propacujeme v nelepivé těsto a necháme hodinu kynout pod utěrkou. 
Mezití si připravíme náplň - sýr nastrouháme, klobaňu rozdrobíme a smícháme s protlakem a kořením na pizzu.
Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu a z každé vyválíme kolo. To rozdělíme na 4 trojúhelníky. Do nejsilnější části dáme náplň a zarolujeme jako rohlíček.
Dáme na plech s pečicím papírem, potřeme vodou s jablečným octem a posypeme sezamovými semínky.
Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 20 minut na 200°C.






1

BOUNTY KOLEČKA




Mám pro vás jeden z prvních vánočních receptů :) Je jednoduchý, rychlý a to je nejlepší ! :)

20 ks
100 g kešu ořechů
200 g sušeného strouhaného kokosu
50 ml agáve sirupu
30 ml kokosového oleje
100 g hořké čokolády



POSTUP
1. Kešu ořechy a 150 g kokosu si dáme do mixéru a mixujeme dokud kokos a kešu pustí tuk a hmota bude lehce lepivá
2. Smícháme je ve velké míse se zbytkem kokosu, sirupem a olejem
3. Vytvarujeme kolečka a dáme na půl hodiny do mrazáku
4. Mezitím si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni
5. Kolečka máčíme v čokoládě a necháme ztuhnout v mrazáku/lednici


TIP: Kokos kupte určitě v bio kvalitě, protože je tučnější a lépe se vám rozmixuje na pastu. Navíc je chutnější a krásně voní.





2

BÁBOVKA S ANANASEM


Nenapadá mě lepší kombinace než je čokoláda a oříšky, možná k tomu přidat ještě skořici či perníkové koření :) V bábovce najdete i ananas a díky němu je krásně vláčná ! :) Recept vznikl ve spolupráci s Billou z jejich výrobků.

1 menší bábovková forma
sypké ingredience
250 g polohrubé mouky Billa
100 g třtinového cukru Billa
1 pl kukuřičného škrobu
1 čl perníkového koření
1 čl skořice
1/2 kypřicího prášku
1 čl jedlé sody
tekuté ingredience
1 pl jablečného octa
60 ml arašídového oleje Billa
200 g ananasového kompotu Billa (100 g šťávy, 100 g ananasu)
200 ml ovesného nápoje

+100 g čokolády Clever, 50 g pekanových ořechů Billa

poleva
100 g čokolády Clever
ořechy a čokoládové hoblinky na ozdobu

POSTUP:
1. V jedné míse si smícháme všechny sypké ingredience a v druhé všechny tekuté (ananas rozmixujeme)
2. Vše smícháme dohromady a přidáme nasekanou čokoládu a ořechy
3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy
4. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 50 minut
5. Po upečení, vyklopení a vystydnutí můžeme polít čokoládou a posypat kousky oříšků a čokolády







2

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com